Elitakrobaten – Catti Brandelius

I sitt manifest skriver Elitakrobaten:” …jag ska slå hårdare än Rocky Balboa. Jag ska bli smidigare än Nadia Comaneci. …Jag ska besegra allt…jag ska frysa, svettas, gråta blod. Jag skall bli den jag alltid var menad att vara. Elitakrobat.” 

Vernissage fredag 4 maj, kl 17-20 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit!

I filmen får vi följa hur hon kämpar, förtvivlar och utmanar sig själv för att efter tre månader utföra sitt elitakrobatprogram. Utställningen är också en installation som visar på kroppars olikheter och möjligheter. Redskapen finns där för både en kroppslig och mental utmaning. Catti Brandelius har i sin konst med stark röst talat om möjligheten och rättigheten att synas, att förkasta osäkerheten. Allvaret är den underton som följer hennes verk med ett stråk av humor.

Catti Brandelius (född 1971) bor och verkar i Stockholm. Konstnär, performanceartist och sångerska. Hon har genom sina olika persona diskuterat feminism, konst och politik. På 1990-talet som Miss Universum där hon syntes i sin blåa klänning och med sitt diadem. Miss Universum gjorde konstvisningar, radio, video och musik något som hon fortsatte med bland annat som Profesora, Självhjälpen och Evert Taube. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Brandelius är också tjänstledig studierektor på halvtid vid Gerleborgsskolan.
– Iréne Berggren, curator


Bifogad stillbild ur filmen Elitakrobaten. Produktionsinformation: produktionsår: 2017, filmens läng: 20 min, Regissör: Catti Brandelius Producent: Kira Carpelan. Bolag: Min Mamma Produktion AB. Filmen Elitakrobaten är gjord med stöd från Konstnärsnämnden och Svenska filminstitutet. www.missuniversum.nu
Utställningen pågår t o m sön 27 maj. Galleriets öppettider. ons-fre, kl 12-18, lör-sön: kl 12-16.

Web development: Arvid Janson, Art direction: Byggstudio, Graphic design: Byggstudio & Moa Pårup, Video consultant: Malte Önnestam