Elitakrobaten på CFF i Stockholm

Postad 2018-05-02

Elitakrobaten – Catti Brandelius

I sitt manifest skriver Elitakrobaten:” …jag ska slå hårdare än Rocky Balboa. Jag ska bli smidigare än Nadia Comaneci. …Jag ska besegra allt…jag ska frysa, svettas, gråta blod. Jag skall bli den jag alltid var menad att vara. Elitakrobat.” 

Vernissage fredag 4 maj, kl 17-20 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit!

I filmen får vi följa hur hon kämpar, förtvivlar och utmanar sig själv för att efter tre månader utföra sitt elitakrobatprogram. Utställningen är också en installation som visar på kroppars olikheter och möjligheter. Redskapen finns där för både en kroppslig och mental utmaning. Catti Brandelius har i sin konst med stark röst talat om möjligheten och rättigheten att synas, att förkasta osäkerheten. Allvaret är den underton som följer hennes verk med ett stråk av humor.

Catti Brandelius (född 1971) bor och verkar i Stockholm. Konstnär, performanceartist och sångerska. Hon har genom sina olika persona diskuterat feminism, konst och politik. På 1990-talet som Miss Universum där hon syntes i sin blåa klänning och med sitt diadem. Miss Universum gjorde konstvisningar, radio, video och musik något som hon fortsatte med bland annat som Profesora, Självhjälpen och Evert Taube. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Brandelius är också tjänstledig studierektor på halvtid vid Gerleborgsskolan.
– Iréne Berggren, curator


Bifogad stillbild ur filmen Elitakrobaten. Produktionsinformation: produktionsår: 2017, filmens läng: 20 min, Regissör: Catti Brandelius Producent: Kira Carpelan. Bolag: Min Mamma Produktion AB. Filmen Elitakrobaten är gjord med stöd från Konstnärsnämnden och Svenska filminstitutet. www.missuniversum.nu
Utställningen pågår t o m sön 27 maj. Galleriets öppettider. ons-fre, kl 12-18, lör-sön: kl 12-16.

Utställning i Gävle med Elitakrobaten

Postad 2018-03-05

 

VERNISSAGE LÖRDAG 24.3 KL 12:00

Gävle Konstcentrum önskar er varmt välkomna till vernissage i närvaro av konstnären lördag 24 mars med invigning av utställningen kl 12:00. Kl.12.30 följer ett öppet gympapass som leds av Catti Brandelius moster, Christina Westberg, instruktör för lättare funktionell träning.Den som vill får gärna vara med.

Kom i funktionella kläder!

Vi bjuder på nyttigt tilltugg samt dryck.

I videoverket Elitakrobaten får vi följa en avdankad konstnär som en dag får nog och påbörjar en resa från bekväm kontorsråtta till stenhård, vältränad

Elitakrobat. En kvick och humoristisk film med en mer allvarsam underton, som kretsar kring frågor om identitet, prestation och normer.

Filmen ”Elitakrobaten” i tävlan på filmfestivalen Sedicicorto

Postad 2017-10-12


Filmen ”Elitakrobaten” är med i tävlan i kategorin fiction, kortfilm, på den internationella filmfestivalen Sedicicorto i Forlí i Italien. Den kommer att visas 14 oktober.

Filmen Elitakrobaten är färdig

Postad 2016-12-22

Äntligen är min film ”Elitakrobaten” färdig. Den kommer att premiärvisas på Göteborgs filmfestival.

Du kan se en trailer här:

https://vimeo.com/190991716

Filminspelning pågår

Postad 2015-08-06

Filmen ”Elitakrobaten” är under arbete. I november kommer Svt att visa en dokumentär om Catti Brandelius där man delvis får följa arbetet med filmen. Mer info kommer.

Orättvis visning på Moderna

Postad 2015-03-17

Invald, bortvald eller vad? En lista på konstnärer vars konst Moderna Museet borde köpa in till sina samlingar. Listan består av alla möjliga konstnärer: unga up and coming, etablerade, förbisedda, nyanlända till Sverige och mina kompisar. Listan kommer att ges ut som flygblad på min ”Orättvisa visning” på Moderna museet 1 mars, kl 16.00. Visningen kallas Orättvis visning för precis som i de flesta världar existerar ingen rättvisa i konstvärlden heller. Men som tur är finns det flera konstvärldar. Det sjuder och puttrar på olika ställen, lager och nivåer, på nätet, i stugorna, på bibliotek, hembygdsgårdar, caféer, frisörsalonger, hemliga klubbar och trånga gemak. Och ofta är det just det som refuseras idag som blir till konsthistoria imorgon.

Möjliga samtal- The Italian Stallion och The Perfect Ten

Postad 2015-03-17

Lyssna på radioteater. Rambo och flickan som aldrig ler.

Elitakrobaten på Jubileumsutställning 16-24 augusti

Postad 2014-08-21

Elitakrobaten ska: upphäva tyngdlagen, göra en handvolt, snurra runt en pinne, göra ett gymnastiskt program med inslag av trampolin. Hon ska visa prov på extrem styrka, flexibilitet och god kroppsuppfattning. Allt detta kommer att infrias lör 16 augusti, kl 13, på Jubileumsutställningen på Gerlesborgsskolan, Jägmästargatan 2b, i Stockholm. Elitakrobaten kör sitt program även mån 18 aug, tis 19 aug och 20 aug, kl 16.30. Utställningen pågår till den 24 augusti kl 16.

Var och en av oss är många

Postad 2014-03-04

Catti Brandelius – Var och en av oss är många

Konsthallen, Skövde Kulturhus

8 mars – 17 maj 2014

För första gången visas alla alteregos i en retrospektiv utställning. Lyssna på sångerna, upplev filmerna och tänk tankarna. Dessutom innehåller utställningen foto, grafik, textila applikationer, poesi och mycket mer signerat Catti Brandelius.

”Varje morgon kliver du i dina kläder och blir någon. Dig själv? Du spelar en roll. Du är mamman Vasastan med Odd Mollykläder som har tre barn, du sätter på dig kostymen och blir fastighetsmäklaren, solariumägaren, kebabkioskchefen eller förskoleläraren. Andra ser dig och tänker, hon är en sån. Spräng dräkten! Du är mer än vad som syns på ytan. Du har förutfattade meningar om dig själv, din mamma har det, dina barn har det, din chef, samhället har det. Men du har fler lager än vad som syns på ytan. I varje persons universum trängs många individer och alla tänker och känner på olika sätt.” 

Utställningen ”Livet som teater”fortsätter till Kramfors Konsthall

Postad 2014-01-16

Utställningen pågår 18/1-3/2. Vernissage lördag 18 jan kl 12.

« Older news
Web development: Arvid Janson, Art direction: Byggstudio, Graphic design: Byggstudio & Moa Pårup, Video consultant: Malte Önnestam