About

Catti Brandelius bor och verkar i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Gävle. Brandelius är utbildad på Konstfack 97-00 och på Kungliga Konsthögskolan 07-09 där hon var specialelev för Marie-Louise Ekman och projektelev på den grafiska avdelningen.

Ladda ner CV Catti Brandelius ↓

Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men hon arbetar blandat med bla teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans.
Hon var medlem i popgruppen Doktor Kosmos 1991-2001 under artistnamnet Miss Universum. Hennes roll i bandet var doasångerska, lyssna på låten Doornas sång, om du vill veta mer om den positionen. Efter ett tag började den kostymen kännas för trång och hon började göra performance på egen hand och hennes alterego Miss Universum laddades med en mer feministisk agenda.

Catti Brandelius – Konstnär och artist

Humor och mina egna tillkortakommanden spelar ofta en stor roll i mitt skapande. Att spegla skillnaden mellan våra drömmar och den verklighet vi lever i är ett kännetecken för många av mina arbeten.

Med mina olika alter egon försöker jag diskutera konst, politik och feminism. Det är en performativ strategi att gräva där man står, att ta den egna erfarenheten och egna tillkortakommanden och förhöja det, så att det får både sprängkraft och allmängiltighet. Eftersom det privata är politiskt kan man genom att använda den egna kroppen som verktyg visa på alternativ och möjligheter.

Jag har aldrig varit intresserad av att begränsa min konst till ”den vita kuben”. Jag har visat min konst på olika scener som tv, radio, musikfestivaler som Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen, lokala pubar, konsthallar, teaterföreningar och bibliotek.

Jag antar olika skepnader. Jag utnämnde mig själv till Miss Universum för att vända på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara. Min Miss Universum var högljudd och krävande och ville inte behaga världen utan snarare förändra världen så att den skulle behaga henne. Hon led av storhetsvansinne och kunde i en presentation förklara sig själv som följande:

”Jag kan allt, vet allt och äger allt. Jag kan böja benen åt olika håll och jag kan slicka mig själv i stjärten. Jag finns överallt, i varje liten sten, i varje kapsyl och i varje microchip. När du rakar dig på morgonen så finns jag i raklöddret och när du kammar ditt barn så finns jag i kammen. Jag är Miss Unversum.”

Efter att ha varit den vackraste i världen ville jag bli den smartaste och erövra den akademiska världen. Jag blev ”Profesora”, en självproklamerad professor och folkbildare. Som Profesora for jag på en landsomfattande föreläsningsturné för att förmedla information som av någon anledning ramlat ur historieböckerna och för att dissekerade kunskapsbegreppet. Vem äger kunskap? Hur ser den ut? Var kommer den ifrån? Vems kunskap är det som räknas? Det var frågor hon ställde sig själv och publiken. Föreläsningen var en mix av berättelser om framstående kvinnor, overheadvisning, konsert och avslutades med ett stort läxförhör av publiken.

Sen var det dags att bli man. Min pappa hade alltid sjungit mycket Taube för mig när jag var liten. Därför trodde jag att jag skulle bli sjöman när jag blev stor, men sen blev jag kvinna och vad skulle jag bli då? Carmencita?
Jag bestämde mig för att kliva in i härförarens roll och blev Evert Taube. Jag ville det. Jag längtade till havet, till Atlanten, Indiska Oceanen och till alla andra hav. Äventyret hägrade och kvinnorna och kontinenterna väntade på att erövras. Jag kravlade mig upp på oxen, tog fram piskan och cigarren och skred makligt framåt längs det härliga livets väg med skrattande måsar och tärnor i skyn. Framåt var den enda vägen. Mot Pampas!

Efter ett tag kom Självhjälpen som hade svar på alla dina frågor: ”Självhjälpen har kommit, Självhjälpen är här, och nu är det du som måste hjälpa dig själv. Skaffa dig lite självförtroende min vän! Skaffa lite skinn på näsan, lite sås på saften och lite grädde på muffen. Alla lär ha lite soffa i sitsen, så skaffa lite skorpa på hälarna och häll lite spirit på brasan.”

Sen har det blivit ”Elitakrobaten” och några andra personer. Jag har till och med varit Magnus Svensson. Nu är jag Showtjejen, som har showat i över hundra år. Välkommen till min show!