Showtjejen

Showtjejen har showat i över hundra år. Hon har jobbat på alla dom stora scenerna; Moulin Rouge, studio 54, Las Vegas, Berns men också hyresgästföreningens lokal och den lokala pizzerian. Hon är en blandning av gata och glamour. Med ”Showtjejen” undersöker jag musans roll. Och jag ger henne en egen show.

”Showtjejen” har en verklig förebild, det är Kiki de Montparnasse som levde på det glada 20-talet i Paris. Hon var sångerska, nattklubbsartist, modell, men också konstnär.

Showtjejen försöker liva upp 2020-talet i Sverige och kan berätta om sitt liv i showens tjänst: ”Jag mötte Toulose Lautrec på Moulin Rouge, Egon Shiele har tecknat min kropp. Välkommen till min show. Jag pratar franska, jag pratar bara franska. Jaqueline Roque var en god vän till mig. Hon sa ofta: Ja, petit Pablo Picasso var en riktig liten fjant, men han bjöd på räkor, mycket goda räkor, tres bien shrimps.”

”Showtjejen” är kantstött, men erfaren, hon framhärdar i bikini och höga klackar. Hon uppträder ofta med sin hund.

Showtjejen kom till när jag hade arbetat med projektet ”365 porträtt av Jari”.

I över ett och ett halvt år hade jag gjort porträtt av min dåvarande make. Jag ville komma in i mig själv igen och jag ville showa.